digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Pišu: Karla Jurišić, Carla Isabella Nerlović i Magdalena Ivišić, 4.e

18. listopada učenici Prirodoslovne škole SPlit posjetiti su novoizgrađeno reciklažno dvorište Orišac u Splitu. Kroz dvorište proveo nas je Andrija Čaljkušić, radnik dvorišta i veliki entuzijast recikliranja koji nam je pokazao mnoge prednosti recikliranja. Samo dvorište impresivno je svojim sastavom - u njemu se nalazi nekolicina velikih reciklažnih kontejnera za različite materijale poput tekstila, stakla, glomaznog i građevinskog otpada.

U dvjema manjim kućicama nalaze se kutije s posebnim oznakama za toksični otpad koje su namijenjene raznoraznim kemikalijama uključujući čak i tintu. Dvorište je površinom veliko i može zaprimiti velike količine otpada - čak 49 vrsta.

Uz navedeno, vidjeli smo i pokretno reciklažno dvorište, jedno od desetak postojećih u Splitu. Od Andrije smo saznali mnogo informacija vezanih i za financijsko budžetiranje dvorišnim troškovima pa smo tako naučili da se različiti otpad različito naplaćuje - za papir plaća se oko 200 kn po toni, a za plastiku i pet puta više. Ono najvažnije što smo naučili ipak je bilo vezano za odgovorno ponašanje i pravilnu reciklažu kojoj čuvamo prirodu i okoliš.