digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt
  /  Hot   /  Prirodoslovna škola Split domaćin Državnom natjecanju u debati 2022.!

Prirodoslovna škola Split domaćin Državnom natjecanju u debati 2022.!

Piše: Dijana Ledić Begonja, prof.

Ove godine nam je pripala velika čast da budemo organizatori i domaćini Državnog natjecanja u Debati za učenike osnovnih i srednjih škola koje nam je omogućilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatsko debatno društvo. Natjecanje se održalo 13. i 14. svibnja u prostorijama Škole na kojem su učenici debatirali i kritički promišljali na zadane, ali i na ad hoc, teze. Pripremajući se za rasprave individualno ili timski, pokušavajući analizirati društvene probleme te odbaciti predrasude na temelju vlastitih stavova i retoričkih sposobnosti, učenici su pokazali koliko je važno razvijati verbalnu komunikaciju, kritički promišljati te argumentirati i proširivati svoje stavove.

Svečani doček učenika otvorila je naša učenica, Leonarda Šparmajer (3.b), kratkim govorom dobrodošlice, a zatim su učenice Gabriela Braičić (3.e) i Mirna Vrandečić (3.b) izvele himnu čime je program službeno započeo! Ravnateljica, Marija Pustak, toplu pozdravnu riječ uputila je okupljenim učenicima koji su brojčano u potpunosti ispunili prostor našeg školskog atrija, nakon čega je uslijedio i kratki poticajni govor profesorice, Dijane Ledić Begonje.

Program su upotpunili i učenici Glazbene škole Josip Hatze koji su kvartetno izveli i kratki repertoar iz operete Mala Floramye na opće oduševljenje okupljenih učenika, profesora mentora i sudaca. Oduševljena i prepuna zaraznog optimizma, koordinatorica debatnog programa i projekta, Darija Jeger, kratko je pozdravila okupljene učenike i, već tradicionalno, najavila završnu riječi prošlogodišnje pobjednice državne debate, Jagode Sabljić, iz V. gimnazije u Splitu.

U državnoj debati ukupno je sudjelovalo 160 učenika iz cijele Hrvatske, a riječi hvale i općeg oduševljenja imao je veliki broj gostujućih mentora i sudaca pa donosimo nekoliko komentara koji su nas posebno razveselili.

Kristina Hrga, III. gimnazija Split: “Drago mi je da se državno Natjecanje u debati po prvi puta održalo u Splitu gdje se Prirodoslovna škola Split pokazala izvrsnim domaćinom na čelu s prof. Dijanom Ledić Begonja. Moji učenici su uživali u druženju s kolegama iz cijele Hrvatske i ponosno ukazivali na sve mogućnosti uživanja u slobodnom vremenu u Splitu. Posebno bih zahvalila prof. Dijani Ledić Begonji na izvrsnoj suradnji, organizaciji i koordinaciji natjecanja i svih sudionika: mentora, učenika osnovnih i srednjih škola, sudaca i članova Hrvatskog debatnog društva.”

Prof. sociologije, etike i politike, Marko Miočić, I. riječka hrvatska gimnazija: “Veselimo se prije svega što smo u Splitu. Ova dva dana bila su zbilja pravi Festival debate! Zahvaljujemo se na organizaciji kolegicama, ali prvenstveno ravnateljici Prirodoslovne škole Split, Mariji Pustak, te se nadamo da se i sljedeće godine vidimo ovdje u Splitu te hvala i Vama na svemu.”

Članica povjerenstva Hrvatskog debatnog društva, Izeta Colarić: “Organizacija je izuzetno dobra. Puno hvala domaćinima i nadam se da opet vidimo ovdje i sljedeće godine. Škola vam je izuzetno lijepa, vidi se da je uloženo puno brige i razmišljanja, a posebno mi se sviđa vaš razvučeni periodni sistem elemenata na zidovima kao i kabineti! Ono što me najviše oduševilo je vaš ulazni hodnik (poslala sam sliku svojoj školi u Zagrebu!) prepun cvijeća i ptica koje uistinu umiruju.

Goranka Hauser Lasović, gimnazija Nova Gradiška: “Prvi put smo u Splitu i jako smo sretni ovdje u Prirodoslovnoj školi. Oduševljeni smo prostorom i atmosferom. Za organizaciju nemam nikakve zamjerke kao ni naši učenici. Od debatanata, sudaca, mentora – čini mi se da je sve bilo odlično.

Finka Ivanović, Voditeljica debatnog kluba osnovne škole Kaštela: “Mogu samo reći da je organizacija vrhunska. Domaćini su se stvarno potrudili i ugostili su nas predivno. Osjećamo se kao u svojoj školi, ne može bolje. Sve pohvale i ravnateljici i kolegici Ledić Begonji, Iza ove organizacije stoje sati i sati velikoga rada, a mi vidimo samo dio, a sve što iza toga stoji zna kolegica. Hvala za sve!”

Kako je izgledao svečani doček i atmosfera s otvorenja pogledajte u prilogu!

Leave a comment

Add your comment here