digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt
  /  ars nova   /  Što nam internet čini?

Što nam internet čini?

Piše: Anđela Kavelj, 3.d

Baka mi je puno puta pričala o tome kako mediji zaglupljuju i o tome kako mi mladi samo „visimo“ po mobitelima i ne primjećujemo stvarni svijet oko sebe. Vjerujem da su i vama roditelji, bake i djedovi govorili slične stvari i mislim da ste se i vi, baš kao i ja, puno puta zapitali koliko nas mediji zapravo mijenjaju. Koje su zapravo blagodati društvenih mreža na kojima mladi svakodnevno provode sate?

Internet nas zaglupljuje!

Čula sam mnogo puta rečenicu da internet uništava nove generacije te sam odlučila istražiti koliko je istinita ta tvrdnja. Internet je globalna mreža koju koristimo za dobivanje informacija, zabavnog sadržaja, vijesti itd. No, postoje i tamne strane interneta. Roditelji obično zabranjuju djeci prekomjerno korištenje interneta zbog nasilnih videoigara, nedostatka kibernetičke sigurnosti, zdravstvenih problema poput oslabljenog vida koje prekomjerna uporaba može uzrokovati i usuđujem se reći da su i više nego u pravu. Roditelji strahuju za svoje tinejdžere koji igraju videoigre cijeli dan jer se boje da će „zapeti“ u simulaciji i da će izgubiti dodir s realnošću. Neki se roditelji boje da će im djeca postati nasilna zbog izlaganja upravo takvom sadržaju. Iako se nedvojbeno slažem s navedenim razlozima ipak mislim da je najgori problem od svih njihova nezainteresiranost za realnost. Mi mladi smo poprilično razvedeni od stvarnosti jer smo se praktički i rodili s mobitelom u ruci, a  posebno me rastužuje pomisao da bi nas većina mogla propusti sve ljepote koje život pruža. Iako žive u kompleksnoj i teškoj stvarnosti, vjerujem da su tinejdžeri, i u ranim godinama, dovoljno zreli da znaju što trebaju čitati na internetu i što izbjegavati te čemu i kome vjerovati.

Instagram i Tiktok – platforme modernih gurua

Kako vrijeme ide dalje tako i tehnologija napreduje. Internet je prodro u svaku poru našeg bića do te mjere da ljudi u potpunosti žive svoje živote na njemu. U naš rječnik ulaze riječi poput influencera i bloggera te oni polako postaju novi, sci-fi filozofi novog vijeka. Njihov sadržaj vrvi plaćenim oglasima, zabavnim i suvremenim temama i trendovima. Sve to pridonosi rastu njihove popularnosti te, sa rapidno rastućom publikom,  postaju glavni uzori mladih.

Danas gotovo svatko može postati influencer. Dovoljno je da se usredotoči na jednu od popularnih tema poput Make-up-a, ASMR-a, gaming-a, zabavnih prankova itd. da preko noći postane nova zvijezda.

Mediji i posljedice koje ostavljaju na mladima

Pretražujući bespuća Youtube-a lako uočavamo da je Internet mjesto gdje je sve predstavljeno savršeno i bez ikakvih mana no ružna se istina krije iza tog. Kada pričamo o medijima i objavama koje svaki dan viđamo, moramo uzeti u obzir i posljedice koje ostavljaju na mentalno zdravlje osobe. Danas su mladi, pogotovo djevojke, preopterećeni izgledom. Listajući svoje Instagram profile, dolaze u kontakt s tisućama uređenih slika ne znajući i ne uzimajući u obzir da to što gledaju nije realnost. Savršeno glatka koža, predivan ten, obline i konstantan osmijeh nisu stvarnost nego okidač u iskrivljenu sliku o sebi. Međutim, unatoč tomu, ima i pozitivnih trendova koji me inspiriraju poput Body positivity filozofije. Danas influenceri sve više progovaraju o prihvaćanju svojeg tijela. Razvili su se i mnogi trendovi o samopoštovanju i ljubavi prema samom sebi koji dobivaju sve veći medijski prostor.

„Ako je traje duže od 3 minute, neću gledati!“

U jeku svega rečenog, važno je navesti još jedan fenomen koji se javlja kao posljedica prekomjerne uporabe društvenih mreža. Tiktok – općepoznata društvena mreža koja je u kratkom vremenu postala i vodeća društvena mreža je uvelike odgovorna za drastično smanjenje mogućnosti koncentriranja na sadržaj koji traje dulje od nekoliko minuta. Naime, do nedavno, Tiktok nije nudio snimanje videa koji traju dulje od jedne minute te sam se zapitala što je to tako. Kako to utječe na mladi mozak? Kratki videouratci, animacije, filmovi itd. uvelike smanjaju naš „attention span“, odnosno, sposobnost koncentracije na određeni sadržaj. Negativne posljedice tog vidimo i u sve lošijim ocjenama među tinejdžerima, manjom motiviranosti za učenjem kao i ambicijom. Kako će se to odraziti na njihov život i poslije srednje škole? Hoće li biti u stanju (ili imati uopće želju?!) pročitati neku dobru knjigu, pogledati neki trosatni filmski klasik ili… Kako će kritički promišljati o svijetu?

Što izvući iz svega?

Koliko god internet bio praktičan i potreban u današnjem modernom svijetu, isto tako moramo biti bolno svjesni njegovih nedostataka. Ništa na svijetu nije savršeno i idealno, pa tako ni internet. Da ne bismo bili žrtve propagande, i da ne bismo patili od kolektivne zaglupljenosti, moramo sebi osvijestiti zašto ga koristimo. Moramo biti svjesni njegovih štetnih posljedica i prilagoditi naše korištenje interneta na način da ne utječe negativno na naše zdravlje, kako fizičko tako i psihičko što često uključuje kraći (ili gotovo nikakav) boravak na društvenim mrežama i aplikacijama sličnog sadržaja.

Leave a comment

Add your comment here