digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt
  /  Hot   /  Erasmus + projekt IT4CD Prirodoslovne škole Split napokon u punom zamahu realizacije!

Erasmus + projekt IT4CD Prirodoslovne škole Split napokon u punom zamahu realizacije!

Piše: Renata Mihaljević, prof.

Po povratku iz Portugala četiri partnerske zemlje: Portugal, Francuska, Poljska i Hrvatska nastavile su projekt Erasmus + IT4CD i u svojim matičnim školama tako da su ugostile inozemne Erasmus+ učenike. Nakon dva tjedna , točnije od 19. do 23. travnja 2022., uslijedila je mobilnost u Hrvatskoj. Prilikom posjeta sadržajno su se nadoknadile dvije godine lockdown-a koji je uključivao i zabranu putovanja. Sva lica učenika i mentora bila su ozarena i željna druženja, događanja, zabave kao i zajedničkih veselih trenutaka te smo napokon, bez maski na licima, krenuli s projektnim aktivnostima.

Tri radionice iznimno su uspješno provedene za vrijeme školskih praznika, a tijekom prve radionice učenici su, u međunarodnim grupama, pisali i izlagali kratki govor na aktualnu temu. Nakon toga, obilazili su centar Splita te su u međunarodnim grupama istraživali tlocrt grada prateći QR kodove koji su sadržavali kratki informativni opis najvažnijih lokacija koje su za njih pripremili domaćini. Na svakoj lokaciji čekali su ih učenici – predstavnici hrvatskog tima i na engleskom jeziku objašnjavali im povijest i važnost odabranih znamenitosti našeg grada.

Oduševljeni kulturnom baštinom grada Splita i načinom na koji im je bila prezentirana, nastavili su s daljnjim planiranim aktivnostima koje su za projekt osmislile i organizirale prof. Renata Mihaljević i prof. Dajna Posinković iz Prirodoslovne škole Split. Sutradan su posjetili gradsku upravu gdje ih je srdačno primio gosp. Mario Negotić, pročelnik Službe društvenih djelatnosti grada Splita. Ljubazno ih je ugostio u konferencijskoj sali Gradskog vijeća gdje im je objasnio kako funkcionira gradska uprava u Splitu i njegov odjel. Sudionicima je to izlaganje bilo posebno zanimljivo jer su mogli dobiti i odgovore na pitanja koja su ih posebno zanimala.

Sljedeća radna aktivnost bila je kulminacija boravka projektnih partnera u Splitu. Još jednom su učenici u međunarodnim timovima, odabrali tri predstavnika koji su predstavljali kandidate na izborima za gradonačelnika imaginarnog grada Eurovilla. Osmislili su kompletnu kampanju, izradili plakate za promidžbu svojih kandidata, održali govore i simulirali TV debatu uz brojna provokativna pitanja upućena kandidatima. Na kraju su demokratskim putem odabrali gradonačelnika. Upoznali su se s procesom izbora gradonačelnika i kritički promišljali o odabiru najboljeg kandidata, a sve u cilju sutrašnje veće uključenosti mladih u politički život svoje zemlje i povećanja postotka izlaska mladih na izbore.

Ostatak boravka bio je orijentiran na upoznavanje ostalih dalmatinskih kulturnih znamenitosti, tradicije, gastronomije i ugodno druženje.

Leave a comment

Add your comment here