digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt
  /  Hot   /  Erasmus+: Posjetili smo Portugal!

Erasmus+: Posjetili smo Portugal!

Piše: Renata Mihaljević, prof.

Technology, Citizenship and Democracy: The future starts with you

I ove smo godine uspješno odradili projekt Erasmus+ u našoj školi. U ovogodišnjem projektu u mobilnosti sudjelovale su četiri zemlje: Francuska, Hrvatska, Poljska i Portugal. Profesori mentori za Hrvatsku bile su prof. Renata Mihaljević i prof. Dajna Posinković te su skupinu naših gimnazijalaca pratili u Portugalu.  Učenici: Korina Vego, Petra Šunjić, Marta Šimić, Klara Mladenović,  Gabrijela Martinić, Noa Gavranović , Ante Vulić,  Lovre Štolcar, Lovro Šantić i Karla Manojlović predstavljali su našu zemlju sudjelujući u mnogim radionicama na temu: Technology, Citizenship and Democracy: The future starts with you.

Prvi radni dan bio je posvećen globalnom građanstvu gdje su se učenici upoznali sa samim konceptom globalnog građanstva i metodama putem kojih škole mogu pomoći u razvoju globalnog građanstva. Učenici su radili u međunarodnim timovima, izrađivali plakate i predlagali klubove ili aktivnosti kojima bi se u školama podupirao cilj razvoja globalnog građanstva. Svi napravljeni materijali i ideje učitane su na eTwinning u istoimeni projekt.

Sljedeći dan raspravljali su učenici o tome što to znači biti Europljanin te je u te svrhe snimljen i podcast koji je obuhvatio mišljenja i zaključke koje su učenici donijeli radeći u mješovitim međunarodnim grupama.

Nakon što su poslušali predavanje novinarke Isabel Peixoto i nastavnice Mª José Pimentel (autorice koja piše za nacionalne novine Jornal de Notícias) o lažnim vijestima učenici održali kratku raspravu na temu zašto mladi preferiraju pratiti vijesti sa društvenih mreža, a ne iz pouzdanih izvora kao što su TV, radio ili novine.

Također, srdačno su primljeni u gradsku vijećnicu gdje su saznali više o povijesti grada kao i važnosti i politici obrazovanja u Castelo da Maia.

Posljednji radni sastanak bio je posvećen predavanju gđe. Márcie Passos, članice portugalskog Parlamenta, koja je govorila o povijesti demokracije u Portugalu i državnom uređenju u Portugalu. Uz uspješno odrađene Erasmus+ radionice učenici su odvojili vremena za obilazak brojnih kulturnih znamenitosti, upoznali su kulturne običaje, tradiciju, glazbu kao i tradicionalne plesove Portugala. Vratili su se obogaćeni za brojna predivna prijateljstva i uspomene.

U nastavku slijedi kratki izvještaj naših dviju učenica 2.a razreda, Petre Šunjić i Korine Vego, o samom putu i aktivnostima koje su odradile u Portugalu:

Pišu: Korina Vego i Petra Šunjić, 2.a

27. Ožujka započeli smo svoje putovanje u Portugal. Put je bio dug i naporan, ali smo bile preuzbuđene te umor nismo ni osjetile. Iz naše škole išlo je 10 učenika koji su sudjelovali u projektu: Lovro Šantić, Karla Manojlović, Gabrijela Martinić, Noa Gavranović, Lovre Štolcar, Ante Vulić, Marta Šimić, Klara Mladenović, Korina Vego i Petra Šunjić u pratnji profesorica Renate Mihaljević i Dajne Posinković.

Bili smo smješteni u Maji, gradiću blizu Porta. Taj maleni gradić bio je prekrasan i doista je točno onakav kakvim smo ga i zamišljali da će biti. S nestrpljenjem smo iščekivali naš prvi radni dan.

Sljedećeg smo jutra posjetili školu i upoznali se s ostalim sudionicima projekta, a zadatak nam je bio raspravljati o demokraciji, pri čemu su učenici izradili postere i prezentacije. Susreli smo se se s mnogim učenicima iz drugih škola diljem Europe i imali priliku vidjeti razlike u razmišljanju i pogledu na svijet (pogotovo po pitanju spomenutih tema).

Drugi smo dan posjetili znamenitosti Porta, velikog urbanog središta portugalskog priobalja, te se vozili brodom po rijeci Duero i uživali u pogledu sa žičare. Porto je jedan od najstarijih gradova u Europi, pun strmih i uskih popločanih ulica. Dom je prekrasnim trgovima, crkvama i kućama sa šarenim popločanim fasadama. Posebno je bio zanimljiv piknik uz Atlantski ocean.

Treći dan smo ponovno proveli vrijeme u školi, učili smo o demokraciji i o manipulaciji medija te smo čak imali i priliku zaplesati uz tradicionalnu portugalsku glazbu. Nakon toga iskušali smo tradicionalnu portugalsku hranu na večeri s obiteljima,a posebno nas je oduševilo tradicionalno portugalsko jelo francesinha.

U četvrtak (četvrti dan), smo istražili obližnje mjesto Bragu, poznato vjersko središte. Imali smo slobodnog vremena kada smo istraživali grad Maju i družili se s ostalim sudionicima projekta. Zadnji dan smo upoznali gradonačelnicu grada Maje i obišli gradsku vjećnicu poznati kao i Torre Lidador, odnosno, petu najvišu zgradu u čitavoj zemlji. Sa svojih 92 metra visine, doista ju je bilo impresivno vidjeti uživo!

Do večeri smo ostali u Portu, a za kraj smo se od prijatelja oprostili završnom proslavom u školi. Čitavo iskustvo bilo je i više nego zanimljivo te s nestrpljenjem iščekujemo ići i sljedeće godine!

Leave a comment

Add your comment here