digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt
  /  Hot   /  Dani kruha u Prirodoslovnoj školi Split

Dani kruha u Prirodoslovnoj školi Split

Piše: prof. Katija Lončar

Prema tradiciji Prirodoslovna škola Split i ove godine obilježila je Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Trenutna svjetska situacija zahtijevala je inventivniji pristup jer se međusobna druženja nisu mogla organizirati pa se obilježavanje odvijalo unutar pojedinih razreda, čiji je rezultat bio velik broj raznih aktivnosti.

Profesorica Sanja Brkić je s 2.c razredom (prehrambenim tehničarima) održala niz aktivnosti, od pripreme kruha i salata do zdravih smoothieja i izrade pizza.

Profesorica Dragana Vručinić uz ostale aktivnosti, s 4.c razredom (prehrambenim tehničarima), pobrala je i obradila masline iz školskoga vrta.

Profesorica Sandra Bešker s 4.a razredom humanitarnom prodajom jabuka obilježila je Svjetski dan jabuka i tom prigodom održala brojne aktivnosti koje su organiziraju maturanti kako bi prikupili sredstva za maturalnu zabavu.

Vrhunac obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje je i proslava Svjetskog dana hrane 2021. na međunarodnoj konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) na kojoj su sudjelovale profesorice Škole Ivana Lipovac i Andrijana Poljak. S nama podijelile su promišljaje s Konferencije:

Proslava Svjetskog dana hrane 2021. započela je 15. listopada globalnim webinarom na kojem su sudionici istaknuli da se susrećemo s izazovima kao što je glad u svijetu, klimatske promjene i Covid-19. 

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada. Proglašen je 1979. godine u znak obilježavanja dana osnutka Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) 1945. godine.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane “Naša djela su naša budućnost” poziva sve da daju doprinos poljoprivredno-prehrambenim proizvodnjama, boljoj prehrani, boljem okolišu i, naposljetku, boljem životu za sve ljude. 

Qu Dongyu, glavni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, u svom obraćanju na proslavi Svjetskog dana hrane u organizaciji FAO-u ukazao je na doprinos koji je dao svjetski forum o hrani koji je održan ranije ovoga mjeseca u Rimu. Riječ je o globalnome pokretu koji poziva mlade da svojom energijom i kreativnošću  proizvedu bolju hranu u budućnosti. 

Na značajne izazove s kojima se čovječanstvo suočava istaknuli su papa Franjo i talijanski predsjednik Sergio Mattarella u svojim porukama povodom Svjetskog dana hrane.

“Trenutno smo svjedoci pravog paradoksa u pogledu pristupa hrani. S jedne strane, više od tri milijarde ljudi ne hrani se pravilno, a s druge strane gotovo dvije milijarde ljudi ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo zbog loše prehrane i sjedilačkoga načina života”, rekao je papa.

 

Comments

Leave a comment

Add your comment here