digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt
  /  CognitUM   /  Automat podrške ili moć pozitivne riječi

Automat podrške ili moć pozitivne riječi

piše: Maja Kralj, mag. psych.

Na snagu su u veljači 2020. godine u Hrvatskoj stupila brojna ograničenja. Povod je bio koronavirus koji se velikom brzinom širio stanovništvom. Uz zdravstvene posljedice, novonastala pandemija koronavirusa rezultirala je i novostima u društvenim odnosima. Diljem svijeta uslijedila je mjera fizičke distance, mjera koja je, uz ostala ograničenja, promijenila našu svakodnevicu. Iako se već naziru određene poteškoće nastale kao rezultat distance, pretpostavlja se da će dugotrajna pandemija ostaviti velike posljedice na mentalno zdravlje ljudi.

Srednjoškolci su se, u razdoblju života koje uobičajeno prate brojne kognitivne i tjelesne promjene, zatekli u situaciji neočekivane izolacije. Adolescencija je razdoblje u kojem čovjek postavlja pitanje ,,Tko sam ja?”, a takvo istraživanje vlastitih uvjerenja nerijetko slijede i promjene u samopoimanju. Potaknuti sve češćim problemima mentalnog zdravlja djece i adolescenata, psihologinja Maja Kralj i profesorica Zrinka Maras pokrenule su projekt Automat podrške.

Sigurno se pitate: ,,Što je to Automat podrške?”. U duhu sve bržeg razvoja tehnologije, kreirali smo automat koji vam – pogodili ste – pruža podršku. Uz pomoć učenica: Filipe Pelivan (4.d), Mie Grbavac (3.a), Nine Dželalije (2a), Klare Ralević (2.a) i Gine Radić (1.c) sastavljen je automat koji, kad se njime rukuje, izbacuje plastične kuglice u kojima se nalaze ohrabrujuće poruke podrške. Poruke pišu učenici i voditeljice izvannastavne aktivnosti, a obnavljaju se na kraju svakog nastavnog dana. Svim učenicima i djelatnicima škole u trenutku potrebe se na taj način omogućava neprekidna anonimna emocionalna podrška u formi lijepe riječi.

Kako je tekao proces izrade automata i poruka pogledajte u nastavku!

Prvi korak izrade automata bilo je mjerenje dimenzija i rezanje prikupljenog materijala. Sastali smo se s učenicama jedne sunčane subote i energično krenule u izradu!

Izradili smo središnji dio automata. Drugi korak bilo je bojanje svake plohe kutije u crno ne bi li naš automat izgledao svevremenski.

Treći korak obuhvatio je izradu unutrašnjeg mehanizma po kojem se loptica iz velike prozirne kuglice spušta u ruke korisnika.

Nakon izrade unutrašnjeg mehanizma, uslijedilo je konačno ljepljenje svih dijelova.

Za kraj, naše vrijedne učenice potaknule su i druge učenike iz svojih odjela da sudjeluju u pisanju poruka ohrabrenja!

Voditeljice aktivnosti su također sudjelovale u pisanju poruka te na kraju svakog radnog dana pune kuglice novim porukama kako bi svi učenici naše škole imali priliku dobiti svoju poruku podrške.

Kako je izgledao proces pisanja poruka i finalni rezultat, pogledajte u prilogu.

Uživajte u poručicama ohrabrenja! 🙂

Leave a comment

Add your comment here