digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt
  /  CognitUM   /  Otvoreni prvi Dani mentalnog zdravlja u Prirodoslovnoj!

Otvoreni prvi Dani mentalnog zdravlja u Prirodoslovnoj!

Piše: Maja Kralj, mag. psych.

Ovogodišnji svjetski Dan mentalnog zdravlja, 10. listopada 2021., proslavili smo u najveselijem ruhu jer smo službeno otvorili prve Dane mentalnog zdravlja u Prirodoslovnoj školi Split! Dani mentalnog zdravlja održani su u tjednu od 11. do 15. listopada 2021., a svrha im je bila još jednom svima zainteresiranima približiti psihologiju i pojam mentalnog zdravlja općenito. Ove godine smo na Danima raspravljali o pozitivnoj psihologiji; znanstvenoj disciplini fokusiranoj na istraživanje sreće, ljudskih snaga i sposobnosti za dobro. Program Dana mentalnog zdravlja sastojao se od tri radionice, dva predstavljanja i istraživanja. Teme ovogodišnjih radionica bile su kako jačati samopoštovanje, kako se nositi sa stresom i Kako pronaći sreću. Sve radionice bile su interaktivnog karaktera, dakle učenici su aktivno sudjelovali u njihovoj provedbi.

Radionica Pozitivna psihologija: kako jačati samopoštovanje započinje interaktivnom igrom u kojoj učenici anonimno dižu ruke kada je njihov odgovor na određeno pitanje potvrdan. Tijekom radionice pojašnjen je utjecaj misli i ponašanja na samopoštovanje, nakon čega je provedena simulacija razgovora s jednim dobrovoljcem. Oslanjajući se na razgovor, učenicima je objašnjena uloga neverbalne komunikacije u stvaranju dojma o sebi. Kratko smo raspravljali o prednostima i nedostacima uzlaznih i silaznih socijalnih usporedbi, a razredno zajedništvo potaklo se na samome kraju radionice. Svi učenici nasumično su dobili ime drugog učenika iz razreda te su imali zadatak napisati i izreći 3 pozitivne karakteristike o tom učeniku. Za kraj se time u razredu kreirala pozitivna atmosfera i interakcija svih učenika.

Radionica Šalabahter za sreću kreće igrom u kojoj učenici moraju baciti lopticu svakome u razredu i vratiti je meni bez da loptica padne na pod. Dok loptica prolazi po razredu učenici moraju dodavati riječi u jednu smislenu rečenicu. Nakon zagrijavanja, radionica se usmjerava na objašnjavanje nesvjesne ljudske tendencije prema negativnome. Raspravljali smo i o tome čini li novac sreću te jesmo li u našem životu usmjereni prema uspjesima ili prema vlastitoj sreći. Na početku radionice svima je podijeljen šalabahter za sreću na kojeg su učenici morali zapisati one načine podizanja sreće koje vrijede za njih (u skladu s prezentiranim). Istakli smo i važnost brige o samome sebi i svome tijelu te naglasili da, iako sreća obuzme čovjeka, nije realno ni potrebno uvijek biti sretan. Na kraju radionice šalabahter ostaje učenicima kao trajni podsjetnik na moguće aktivnosti koje će im poboljšati raspoloženje u trenutku kad im to bude potrebno.

Treća radionica bila je Kako se nositi sa stresom. Učenici su podijeljeni u dva tima koja rade na istome zadatku. Svima je podijeljena ista priča- život jedne djevojke prepun svakodnevnih stresnih situacija. Učenici su na danom primjeru morali pronaći sve detalje stresne reakcije koji su spomenuti u radionici: istakli smo uzroke stresa, načine reagiranja na stres, tjelesne posljedice stresa i sl. Oslanjajući se na primjer djevojke, raspravili smo o našim životnim ulogama i odgovornostima, nakon čega smo vježbali kako pristojno i objektivno reći ,,ne” i tako odbiti obaveze za koje trenutno nismo spremni niti sposobni ispuniti. Na samome kraju radionice, svaki tim istaknuo je one detalje priče koje je uočio, a radionica završava kratkom vježbom samosmirivanja.

kako je izgledao hodogram Dana mentalnog zdravlja možete vidjeti na priloženoj fotografiji. Osim radionica, određeni učenici su sudjelovali u istraživanju koje se provodi u Prirodoslovnoj školi i III. gimnaziji Split čiji je cilj ispitati socioemocionalno stanje učenika uzevši u obzir već dugotrajnu pandemiju.

Za kraj, predstavljene su i 2 nove izvannastavne aktivnosti: kolumna CognitUM koja je pronašla svoje mjesto na školskom portalu FLORA kao i Automat podrške o kojem više možeš pročitati ovdje.

Brinimo o svom mentalnom zdravlju jednako kao što brinemo o tjelesnom!

Leave a comment

Add your comment here