digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt
  /  ars nova   /  INTERVJU: Hiperrealizam u ilustracijama mlade umjetnice Klare Ralević

INTERVJU: Hiperrealizam u ilustracijama mlade umjetnice Klare Ralević

Piše: Ana Miočević 2.a

Klara Ralević učenica je 2.a razreda koja svoje slobodno vrijeme provodi crtajući. Crtanjem se bavi već godinu dana i uživa u tome, stoga smo joj odlučili postaviti nekoliko pitanja.

Kada si se počela baviti crtanjem?

Oduvijek sam voljela crtati, ali nikada nisam to shvaćala ozbiljno dok nije došla online nastava. Tada sam zamolila majku da mi kupi nove „profesionalnije“ bojice. Krenula ozbiljnije s crtanjem i počela sam vježbati perspektivu, proporcije, crtanje dijelova lica, a i samo lice. 

Tko ti je najveća podrška?

Rekla bih da mi je otac najveća podrška. Kada bih završila s nekim crtežom, pokazala bih ga tati koji bi mi kasnije dao kritiku i rekao što moram popraviti kako bi sljedeći put bio bolji. Budući da i on sam crta, i u tome je uživao najviše kada je bio mojih godina, zna mi uvijek dati dobru kritiku. Uvijek je iskren i kaže mi svoje mišljenje te bi mi dao nekoliko savjeta kako si nešto mogu olakšati i kako se poboljšati u crtanju. 

Kako si počela s crtanjem sprejevima?

Uvijek sam pokušavala probati što više tehnika, pa sam tako i otkrila za crtanje sprejevima, točnije „spray paint art“. Oduševila me brzina izvođenja radova sprejevima te činjenica da je neizvjesnost prisutna sve do zadnjeg trenutka. Kako sam oslikavala maskice za mobitel i kalkulatore školskim kolegama koji su me to tražili, imala sam samo crni i bijeli sprej s kojima sam i napravila svoj prvi crtež. Bio je to običan mjesec, ali svidjelo mi se, stoga sam odlučila krenuti s tim. Uzela sam više sprejeva u boji i često bih bila ispred kuće i probavala mnoštvo tehnika izradbe planeta i ostalih motiva sprejom. U tome sam najviše uživala jer imam moć i slobodu napraviti što god poželim, isto kao i kod slikanja na platnu; mogu napraviti svemir s nekoliko planeta ili dva planeta raznih boja i meteore oko istih ili pak mistično jezero u šumi iznad kojeg je prekrasan veliki mjesec. 

Kako bi opisala svoj stil crtanja?

Trudim se da moj stil bude realizam jer mi je velika želja jednoga dana biti u mogućnosti crtati hyperrealism koji izgleda baš kao fotografija te i da je nemoguće zaključiti radi li se o fotografiji ili crtežu.

Što te motivira za nastavak s crtanjem?

Volim taj poseban osjećaj kada završim neki crtež na kojem sam dugo radila te ga pokažem mami i tati kako bi vidjeli koliko sam napredovala od zadnjega crteža. Volim i osjećaj kada mogu nekome pokloniti svoj crtež koji sam napravila posebno za tu osobu i tako ju usrećiti. Također, smatram da svatko tko se bavi bilo kakvom vrstom umjetnosti u nju unosi i dio sebe i nekome se može svidjeti baš tvoja energija koju prenosiš. Poanta je da što god i kako god radimo, nekome će se uvijek to svidjeti. 

Kojim se sve tehnikama crtanja baviš?

Pokušavam naučiti što više tehnika i probati što više toga, ali najviše crtam drvenim bojicama jer tu vidim da mogu najviše napredovati i nisam zadovoljna ni s jednim crtežom kojeg napravim drvenim bojicama, pa zato to najviše i radim kako bih se usavršila i mogla biti zadovoljna njima. Uz drvene bojice, crtam olovkom, sprejevima, uljanim i akrilnim bojama na platnu i alkoholnim markerima kojima najviše volim crtati anime likove ili likove iz crtića. 

Koliko ti otprilike vremena treba za jedan crtež?

Za crtež crtan drvenim bojicama na A3 papiru, na kojem najčešće i crtam, treba mi od 12 do 15 sati za cijeli crtež, a za crtež na A4 papiru drvenim bojicama ili olovkom treba od 5 do 8 sati. Npr. za crtež Deadpoola na A4 papiru mi je trebalo ukupno 8 sati, dok mi je za crteže Ariane Grande na A3 papiru trebalo oko 14 sati. Sprejem mi treba od 15 do 30 minuta, ali vježbam kako ne bi potrajalo više od 5 do 10 minuta. 

Planiraš li se u budućnosti baviti ovime i zarađivati od crtanja?

Iako to volim, ne želim se time baviti u budućnosti. Do sada sam znala zaraditi na nekim svojim crtežima, ali ne želim se osjećati obvezno da moram crtati iako nemam motivacije za isto. Zbog toga će mi ovo uvijek ostati neki oblik hobija kojim ću se baviti u slobodno vrijeme i uživati u tome 🙂

Leave a comment

Add your comment here