digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt
  /  ars nova   /  Možemo li zamisliti život bez prijatelja?

Možemo li zamisliti život bez prijatelja?

piše: N.N.

Prema definiciji prijateljstvo je pozitivan odnos između dvoje ili više ljudi koji osjećaju međusobnu simpatiju i povjerenje. S pojmom prijateljstva susreli smo se još od vrtićke dobi kada smo na svih deset prstiju nabrajali svoje najbolje prijatelje. Stoga možemo postaviti pitanje možemo li zamisliti život bez prijatelja?

Prijateljstvo se temelji na ljubavi, povjerenju i međusobnom uvažavanju. Prijatelj je blizak poznanik s kojim se u druženju njeguju poštovanje, povjerenje i ljubav.

Poimanje prijateljstva razlikuje se u određenim periodima života. U predškolskoj i ranoj osnovnoškolskoj dobi prijatelji su nam skoro sva djeca koju poznajemo. Sa svima se družimo, igramo, povjeravamo, razgovaramo… Kako odrastamo, tako se i smanjuje krug prijateljstava. Kada završavamo osnovnu školu, mislimo da ćemo cijeli svoj život provesti u društvu osoba koji su nam tada bili prijatelji.

U srednjoj školi upoznajemo nove ljude, a također formiramo se i kao ličnosti. U adolescentskoj dobi prijatelje tražimo po sličnosti. U tome razdoblju čovjeku najviše treba netko tko će ga razumjeti, saslušati, savjetovati i pomoći mu. Tada riječi roditelja zvuče napornima i nebitnima pa je prijatelj taj koji preuzima sve važne uloge i postaje psihoterapeutom za sve naše probleme.

Naravno, često smo čuli onu izreku: „U životu si sretan ako imaš jednog pravog prijatelja.“ Kako vrijeme odmiče i kako ja sazrijevam, uviđam da je to istina. Čovjek vidi tko je prolazan poznanik, a tko je uz njega bezuvjetno. Nisu svi prijatelji pravi prijatelji. Ta se lekcija nauči na lakši ili teži način. Imati samo jednoga pravog prijatelja znači imati neizmjerno bogatstvo jer kvaliteta odnosa mnogo je važnija od broja prijatelja.

Mnogi će se složiti s tim da pravu prijateljicu i prijatelja nije lako pronaći. Ponekad se i zapitamo kako nam je baš ta određena osoba postala prijatelj i kakav bi bio život bez nje? Nezamisliv. To je ono što ja mogu reći kada promislim na svoju najbolju prijateljicu, na naše šale koje samo mi razumijemo, na sve naše zajedničke suze i smijeh, na razgovore do dugo u noć i potporu koju jedna drugoj dajemo. Naravno, bez kritike to ne bi bilo ono pravo prijateljstvo, ali mi čak i to uspijemo učiniti zabavnim. J

Prijatelji postaju neizostavan i nezamjenjiv dio naših života. Oni su poput naše druge obitelji, one koju sami izabiremo.

Leave a comment

Add your comment here