digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt
  /  ars nova   /  ČUVARI BAŠTINE: Od kapljice do crkvice – Čudo svetog Duje

ČUVARI BAŠTINE: Od kapljice do crkvice – Čudo svetog Duje

Ove su godine učenice trećeg razreda Prirodoslovne škole Split, uz vodstvo profesorica Dorotee Grgatović i Iliane Gudelj, po prvi put sudjelovale u multidisciplinarnom projektu CI SDŽ. Riječ je o projektu „Čuvari baštine“ kojemu je cilj poticanje darovitosti učenika u umjetničkim i humanističkim područjima te izgradnja osobnog, kulturnog i zavičajnog identiteta stvaranjem inovativnih sadržaja.

Učenici su istražili legendu o prijenosu tijela svetoga Dujma od Salone do Splita, koja u sebi, osim mnogih zanimljivosti, krije i dva čuda. S legendom i čudima povezane su dva lokaliteta, dvije crkvice, koje su učenice istražili i uklopili u cijelu priču.

Zajedno s profesoricama, učenice su osmislile letke i plakate te snimile video na temu legende o svetome Duji. Učenice Lana Borovčić Kurir, Klementina Damić, Nina Drlje, Marieta Knezović i Anđela Piplović su samostalno i uz pomoć koordinatorica projekta Dorotee Grgatović i Iliane Gudelj istražili put kojim se prenosilo tijelo svetoga Dujma iz Salone do Splita te su osmislili i izradili film, digitalnu mapu, letke i plakate. Donosimo vam videouradak u prilogu.

“Ovaj projekt pomogao nam je da naučimo nešto novo o gradu u kojem živimo te da se bolje upoznamo sa zaštitnikom našeg grada.”

– Nina Drlje

“Drago mi je što smo se svi zahvaljujući projektu bolje upoznali i nasmijali, ali i brzo i složno odradili sve zadatke te naučili dosta novih i zanimljivih stvari o našem gradu. Volim ovakve projekte i sretna sam što sam sudjelovala i stekla jedno jako lijepo i korisno iskustvo.”

Klementina Damić

“Ovakvi projekti su mi iznimno dragi jer se dodatno povežemo sa profesorima, ali i naučimo nešto što do sad nismo znali o zaštitniku našeg grada.”

– Marieta Knezović

“Vrlo rado sudjelujem u ovakvim projektima jer su uvijek poučni. Uz to dobro se zabavimo, okušamo u novim aktivnostima te istražimo neku drugu stranu sebe. Najdraže od svega mi je što se dodatno povežemo međusobno, ali i sa profesorima.”

– Anđela Piplović

“Volim sudjelovati u ovakvim projektima. Tijekom rada na projektu naučimo nove stvari, steknemo nova iskustva i super se zabavimo.”

– Lana Borovčić Kurir

Leave a comment

Add your comment here