digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt
  /  ars nova   /  Cheerleading – način života

Cheerleading – način života

piše: Marita Šaban, 2.e

Cheerleading je sport koji je osnovan u Sjedinjenim Američkim Državama. Čine ga elementi akrobacija, plesa, piramida i dizanja. Primarno je bio oblik podrške različitim sportskim timovima na utakmicama, a kasnije je prerastao u pravi sport. Cheerleading je priznat kao sport 1999. godine. Međunarodna all star federacija (IASF) osnovana je 2003. godine. Osnovana je u svrhu promicanja dosljednosti u All star pravilima i kako bi bila domaćinom Svjetskom cheerleading prvenstvu. Cheerleading je 2016. priznao Međunarodni olimpijski odbor.

Kada se govori o navijanju na terenu, riječ je o jednostavnim koreografijama u svrhu zabave gledatelja i podrške igračima. Takve koreografije traju minutu jer se odvijaju za vrijeme pauza na  utakmicama. Obuhvaćaju nižu razinu izvedbe plesnih elemenata. Uglavnom se radi o čistom plesu, bez kojekakvih zahtjevnih akrobacija, skokova ili pirueta koji otežavaju koreografiju. Kada se govori o težini cheerleadinga kao sporta i koreografija koje se izvode na natjecanjima, onda je to zasigurno puno teže izvesti. Naime, trening cheerleadinga, odnosno svih stilova ili vrsta koje u njega ubrajamo, zahtijeva visoki stupanj napora. Također, treninzi se dijele na treninge cheerleadinga, jedine vrste koja sadržava dizanja, piramide i treninge cheer stilova plesa. Treninzi cheer vrsta plesa sastoje se od zagrijavanja, razgibavanja, vježbi snage, vježbanja plesnih okreta i skokova, baleta, gimnastike, kondicijskog dijela, plesanja, učenja itd.  Cheer plesačima vrlo je bitna baletna tehnika, plesni i cheer skokovi, različite vrste okreta, elementi breakdancea,  gimnastika. Sve natjecateljske koreografije sastoje se od prethodno napisanih vrsta elemenata. Oni daju težinu koreografiji i bodove na natjecanjima.

Sve je započelo u trenutku kada sam obukla svoje prve plesne papučice i ušla u dvoranu.  Bila je to ljubav na prvi pogled.  

Bavim se plesom i cheerleadingom od svoje druge godine. Ples je oduvijek jako važan u mome životu. Odrasla sam na pozornici pod svjetlima reflektora. Kao djevojčica sam se zaljubila upravo u taj sport jer mi daje mogućnost da pokretima tijela izbacim sve svoje emocije van. Kako su godine odmicale, ljubav je sve više rasla.  Iz perspektive cheerleadersice i plesačice mogu reći da je cheerleading i cheerdance jako zahtjevan sport u koji treba uložiti puno vremena, truda, rada i ljubavi ako je cilj postizanje dobroga rezultata. Puno je kapi znoja proliveno kako bi moj tim i ja nosili titulu višestrukih državnih prvakinja. Samim tim predstavljale smo Hrvatsku na europskim natjecanjima u nekoliko navrata.

Leave a comment

Add your comment here