digitalni školski list FLORA

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
Image Alt
  /  ars nova   /  DALMATINSKI SUVENIR: Rastopljeno vrijeme

DALMATINSKI SUVENIR: Rastopljeno vrijeme

piše: Ema Musić, 3.c

Prošlogodišnji uspješni projekt: „Dalmatinski suvenir“, motivirao nas je da ponovno stupimo u proizvodnju. Centar izvrsnosti Poduzetništva predstavio nam je samu aktivnost koja nas je motivirala na cjelokupni pothvat, što nas je u konačnici dovelo i do prvoga suvenira naše Škole. Predstavili smo brončani straničnik Grgurova palca. Sa sigurnošću se može posvjedočiti da je on jedna od bitnijih atrakcija grada Splita te neizbježna aktivnost svakog turista(pa čak i samih građana) da dotaknu taj slavni palac, koji predstavlja sreću. Također, izradili smo Splitsku uru od aluminija, ali ovogodišnja proizvodnja nadovezala se na prošlogodišnju te smo razradili prošlogodišnji projekt splitske Gradske ure i doveli ga na višu razinu. Splitska ura klasični je spomenik renesansne kulture, koja se nalazi u staroj gradskoj jezgri grada Splita.

slika 1. Gotovi proizvodi

Zadruga

Sami pothvati dio su Učeničke zadruge Natura koja je osnovana 2018./19. godine. Dragovoljna i interesna je učenička organizacija koji pridonosi postizanju odgojno-obrazovnih kao i društveno-gospodarskih ciljeva škole. Učenici pomoću raznih izvannastavnih aktivnosti stječu stručna znanja kao i razvitak temeljnih osobina poduzetništva poput inovativnosti, marljivosti, timskog rada…Cilj zadruge proizvesti je nove vrijednosti stjecanjem proizvodnih vještina na kreativian i edukativan način.

Proces proizvodnje

Nakon nekoliko mjeseci stvaranja uvjeta za realizaciju te ideje napokon smo stupili u proizvodnju ručno rađenih satova potaknuti motivom splitske Gradske ure. Jedan od prvobitnih izazova bio nam je pronaći odgovarajuće kalupe. Trebalo ih je izraditi po točnoj dimenziji i obliku predviđenih satova…Zatim smo u kalupe različitih dimenzija i oblika ulijevali smjesu koju smo dobili miješanjem kremenita i vode. Neke kalupe lagano smo osjenčili kako bismo postigli različite nijanse tj. zanimljivije boje samih satova. Nakon vađenja proizvoda iz kalupa i sušenja, rangirali smo ih u određene kategorije prema svojoj svrhi i namjeri.

Svaki sat, nakon vađenja iz kalupa, trebalo je dodatno dotjerati stoga smo ih lagano izbrusili kako bi dobili prikladan oblik. Veliki satovi su bili namijenjeni zidnoj ugradnji, a manje verzije su imale širu ulogu, točnije, da postanu magneti i stolni satići. Nakon toga uslijedilo je montiranje mehanizama koje je također bilo jedan veliki izazov jednako kao i sama potražnja optimalnih kazaljki za naše modele. Odabirom više proizvođača, montirali smo različite mehanizme na svaki sat i kombinirali kazaljke tako da je svaki sat u konačnici bio jedinstveni unikatan. Sljedeći korak bio nam je pronaći odgovarajuće pakiranje koji bi bilo ne samo praktično, već i privlačno. Nakon iscrpnog traženja pronašli smo idealne modele različitih boja, veličina i dizajna kutija koje su bile samosklopive, stoga smo odabrali nekoliko različitih vrsta i počeli sa sklapanjem. Također smo se dosjetili da magnetiće pakiramo osim u kutije, i u etuije koje su izradili učenici Grafičke škole Split s kojom smo mnogo puta i više nego uspješno surađivali .Unutar kutija, punjenje smo kombinirali drvenom vunom ili rezanim papirom, te ubacivali izrađene i provjerene satove. Sat smo zavezali konopcem i te otisnuli pečat na svaki primjerak. U svaku kutiju, uz sat smo zapakirali bateriju i QR kod sa cjelokupnom pričom, a na nekim kutijama smo ga i vezivali pod konopac sata.


„Sad je tvojih pet minuta.“

Inspirativne porukice

„Iskoristi pravo vrijeme.“

„Sve u svoje vrijeme.“

„Nađi vremena za smijeh.“

„Uhvati ritam!“

„Neke stvari su najbrže polako.“

„Laganini, ima vrimena!“

„Prilika uvijek dođe!“

„Vrijeme je za predah! Vrijeme je za kavu!“

Nezgode pri radu

S obzirom na delikatnost materijala s kojima s radili susreli smo se sa određenim nezgodama i poteškoćama prilikom izrade satova. Nakon vađenja iz kalupa neki satovi ne bi ostali pravilna oblika, stoga nam nisu bili funkcionalni za uporabu, a tijekom montiranja mehanizama kod nekih satova dolazilo je do napuknuća.

slika 6. Nezgode pri radu

Leave a comment

Add your comment here